Suomen Leonberginkoirat ry ja Suomen Portugalinpodengot ry sekä InnoMediDogs ry palkittiin Koiramessuilla 7. joulukuuta Agria Eläinvakuutuksen ja Suomen Kennelliiton stipendeillä.
Vuosittain jaettavilla stipendeillä tuetaan koirien terveyttä ja hyvinvointia edistävää toimintaa. Jaettavana on 9 000 euroa yhdelle tai useammalle stipendin saajalle.
Yhteistyö kipukoiran kanssa voi parantaa kivuista kärsivän elämänlaatua
InnoMediDogs ry:lle myönnettiin 2 000 euron suuruinen stipendi. Yhdistys on perustettu selvittämään, millä eri tavoin koiran aisteja voidaan käyttää palvelemaan terveys-, sosiaali- ja hoitotyön tukena. Tällä hetkellä InnoMediDogs on keskittynyt kipukoirakoulutuksen kehittämiseen ja tutkimuksen tukemiseen.
Kipukoira on henkilökohtainen lääkinnällinen apuväline. Koira on opetettu havaitsemaan muutos käyttäjänsä kiputilanteessa. Kun koira huomaa muutoksen käyttäjänsä välittäjäaineissa, se ilmaisee havaintonsa käyttäjälle. Koira pystyy havaitsemaan muutoksen kiputilanteessa noin 20–40 minuuttia ennen kuin käyttäjä havaitsee sen itse. Näin tilanteeseen pystytään reagoimaan ajoissa ja hyödyntämään myös lääkkeettömiä kivunhallintakeinoja.
– Yhteistyö koiran kanssa ja onnistumisen kokemukset tuovat positiivisia asioita kipupotilaan arkeen, joten kivun aiheuttamat negatiiviset ajatukset voivat vähentyä. Yhteistyö on parantanut merkittävästi monen kipukoiran käyttäjän elämänlaatua, kertoo InnoMediDogs’in koulutusvastaava Nona Borgström.
Leonberginkoirien monimuotoisuutta edistetään roturisteytyksillä
Suurimman, 5 000 euron suuruisen stipendin, sai Suomen Leonberginkoirat ry, joka osallistuu leonberginkoirien kansainväliseen monimuotoisuusprojektiin. Tavoitteena on lisätä rodun geneettistä monimuotoisuutta risteyttämällä leonberginkoiriin muita rotuja. Näin pyritään pidentämään rodun keskimääräistä elinikää sekä vähentämään geneettisiä sairauksia.
Portugalinpodengoille oma perinnöllisten vikojen ja sairauksien torjuntaohjelma
Suomen Portugalinpodengot ry:lle myönnettiin 2 000 euron suuruinen stipendi portugalinpodengorotujen ja rotumuunnosten perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelman (PEVISA) kehittämiseen. Portugalinpodengoja on Suomessa suhteellisen vähän. Ne ovat moneen muuhun rotuun verrattuna pitkäikäisiä, mutta roduissa esiintyy myös terveysongelmia. Stipendillä rahoitetaan muun muassa digitaalinen terveys- ja luonnekysely, jonka avulla saadaan kerättyä enemmän tietoa rodun terveystilanteesta.